Zamieszczone przez zpluta
Jak obsługiwać pilot do zamka?
Zwiń
X
-
Jak obsługiwać pilot do zamka?
Mam taki problem, że do mojej Octavii 1, którą niedawno zakupiłem jest pilot centralnego zamka na którym są umieszczone dwa identyczne przyciski. Centralny można otwierać i zamykać zarówno jednym jak i drugim. Czy ktoś wie w jakim celu są dwa identyczne przyciski? A może to jakaś samoróbka poprzedniego właściciela?
Po drugie ponoć przytrzymanie przycisku skutkuje domykaniem szyb. Jednak kiedy zostawiam uchyloną szybę i trzymam przycisk na pilocie, to szyba tylko trochę jedzie do góry i się zatrzymuje bez wyraźnej przyczyny nie domykając okna. Innym razem szyba jedzie w dół zamiast do góry, kompletnie nic z tego nie rozumiem. To jakaś awaria czy po prostu nie umiem obsługiwać tych 2 przycisków?? Dodam, że domykanie szyb za pomocą konsoli przy kierowcy działa mi bez zarzutu.
-
-
A nie jest tak, ze jeden guzik dziala cicho, a drugi guzik dziala glosno??? Pewnie syrena jest pod maska wylaczona, wiec panuje cisza ciagle :diabelski_usmiech
A nie wystarczy zamiast przytrzymywac guzika tylko go nacisnac?? Przynajmniej moj tak dziala.
Masz normalny kluczyk do auta i oprocz tego bryloczek do alarmu??
Komentarz
-
-
Właśnie problem polega na tym, że auto mam od miesiąca i tak na dobrą sprawę to nie wiem co w nim mam Dziwnie brzmi, ale sprzedawca nie był w stanie określić czy jest alarm w tym samochodzie czy nie ma :roll:
Próbowałem zrobić test tego typu, że zostawiłem otwarte okno i zaryglowałem centralny. Przez otwarte okno wsunąłem rękę i robiłem różne ruchy w środku - zero efektu, żadnych śladów alarmu. Więc otworzyłem maskę i zacząłem szukać syreny - też nie znalazłem. Wygląda więc na to, że jest to auto bez alarmu. Nie rozumiem w takim razie do czego służy ta czerwona dioda przy zamku kierowcy, która zaczyna migać gdy drzwi są zaryglowane?
Natomiast co do samego pilota, to nie widzę kompletnie żadnej różnicy w zamykaniu oraz otwieraniu samochodu którymś z tych dwóch przycisków. Generalnie kiedy zamykam lub otwieram, to naciskam krótko raz. Dopiero niedawno wyczytałem, że przytrzymanie przycisku skutkuje domknięciem szyb, jednak i to jakoś nie bardzo działa. Szyba się rusza, ale o 4-5 cm i się zatrzymuje. Czasem zamiast się zamknąć, to się otwiera. Kompletnie nie kumam o co tej mojej Octavce chodzi
A to co mam wygląda tak:
oraz zapasowe:
Komentarz
-
-
Zrob inaczej, zamknij auto tym breloczkiem, jak sie uzbroi (jakas pewnie dioda jest) wsadz klucz do zamka i otworz drzwi, u mnie wtedy wlacza sie alarm, moze akurat nie bedzie wyc, a beda swiecic swiatla, albo cos tam jeszcze.
Domykanie sprawdz samym kluczem wsadzonym do zamka. Przekrecasz jakbys chcial zamknac i trzymasz
Komentarz
-
-
Dobry pomysł, właśnie tak zrobiłem. I co się okazuje, szyby działają bez problemu - tzn. przy przetrzymaniu kluczyka w pozycji OTWÓRZ otwierają się również wszystkie szyby. I na odwrót - przy przetrzymaniu w pozycji ZAMKNIJ szyby się domykają. Więc gra muzyka i problem dotyczy tylko pilota, sprawdzę czy to przypadkiem nie jest bateria.
Natomiast do co alarmu, to po zamknięciu mryga diodka przy zamku kierowcy, ale otwarcie kluczykiem nie uruchamia żadnej sygnalizacji (ani świetlnej, ani dźwiękowej) a jedynie wyłącza tą diodkę. Czyli alarmu chyba u mnie ni ma Ale czy to wogóle możliwe żeby w wersji z klimą, ASR i elektrycznymi lusterkami, nie było alarmu? Może poprzedni właściciel coś wymontował?
Dzięki za info, najważniejsze, że już wiem o co biega z tymi szybami!
Komentarz
-
Komentarz